Et magasin fra Mekonomen

Tryggere bilkjøp – slik slipper du å bekymre deg for å bli lurt

Mange er bekymret og redd for å bli lurt når de kjøper bruktbil.
Det viser en SIFO undersøkelse som er bestilt på oppdrag fra bilauksjonsnettstedet Kvdbil.
Men det finnes enkle råd som hjelper deg med å gjøre en trygg handel.

11 prosent er veldig bekymret for å bli lurt når de kjøper en bruktbil og 43 er litt bekymret. Det viser en ny undersøkelse, bestilt av Kvdbil. Og det spiller ingen rolle om det er en person eller bilforhandler som selger bilen. Bare 4 prosent har tillit til en person som selger en bil, og 9 prosent har tillit til tradisjonelle bilforhandlere.
– Det finnes en bekymring og den er berettiget. Hver dag leser om folk som har blitt lurt når de kjøper en bil. Et varseltegn er når selgeren ikke kan eller vil rapportere informasjon om bilens historie, som for eksempel servicebok, kvittering eller EU- kontroller, sier Benny Karlsson, markedssjef hos Kvdbil.

 

Kvinner er mer bekymret
SIFO undersøkelsen viser at kvinner er mer bekymret enn menn når de skal kjøpe en bruktbil. 13 prosent av kvinnene indikerer at de er veldig bekymret, mens det samme tallet for menn er 9 prosent. 46 prosent av kvinnene sier at de er litt bekymret, hvor menn indikerer 40 prosent.
«Det er viktig å prøve å få så mye informasjon som mulig om bilen før handelen, men i mange tilfeller kan det være vanskelig. Da kan en uavhengig test- og bilgaranti gjøre bilhandelen tryggere, som å finne ut hva bilen er verdt før du kjøper den, sier Benny Karlsson.

Tips for en tryggere bilhandel

  • Pass på bilen er fri for heftelser. Dvs. at ingen bank eller annen utlåner har pant i bilen. Gamle lån må gjøres opp før salg.
  • Sjekk at det er selgeren som eier bilen. Informasjonen er tilgjengelig hos Statens vegvesen.
  • Sjekk all dokumentasjon om bilen, for eksempel servicehefte og om den er EU-godkjent.
  • Husk å prøvekjøre bilen og sjekk at alt fungerer. Det er uavhengige aktører som også kan hjelpe til med å oppdage skjulte feil.
  • Skriv alltid en kjøpskontrakt slik at det er glassklart om hva som gjelder.