Et magasin fra Mekonomen

Volvo som kjører i en ale

Kjør smartere med bilen din - så enkelt er det!

De fleste tenker at de bør kjøre smart for å spare drivstoff.
Men det er langt fra alle som vet hvordan man kan spare penger ved å endre på kjørestilen viser en undersøkelse fra Kantar Sifo.
Her er noen enkle tips som kan hjelpe deg med å spare både drivstoff og penger, uten å skifte bil.

Bare ved å kjøre litt smartere kan du redusere drivstofforbruket. Ifølge organisasjonen Grønne Bilister kan den gjennomsnittlige sjåføren redusere forbruket med 15 prosent uten å skifte bil. Dette betyr store besparelser for både lommebok og miljø.

 

Mange tenker på miljøet

Ifølge en undersøkelse utført av Kantar Sifo, på vegne av kvdbil.se, tenker de fleste bilister på at de må kjøre effektivt med tanke på drivstofforbruket. Imidlertid er det mange som ikke vet hvordan de skal kjøre så smart som mulig, og undersøkelsen viser også at få faktisk jevnlig måler hvor mye drivstoff de bruker.

 

Planlegg kjøringen

Det er mange detaljer som kan redusere drivstofforbruket. Å holde lavere fart og unngå kraftig bremsing og akselerasjon er noen viktige nøkler.
«Om man hever blikket litt og planlegger kjøringen kan man holde en jevnere hastighet og dermed spare mye. At man også er nøye med å kjøre på så høyt gir som mulig er også viktig for å få ned forbruket, sier Mekonomens bilekspert Magnus Blommé.

 

Ta vare på bilen

Du trenger ikke å bytte bil for å redusere drivstofforbruket, men å ta vare på bilen er en forutsetning for optimalt forbruk.
– En bil som gjennomfører servicer riktig bruker ofte mindre drivstoff og blir sjeldnere utsatt for havarier. Det er også viktig å se over at man har bra dekk som ikke er slitt. Du kan for eksempel sammenligne rullemotstand som de ulike dekkene har. Her kan du lese hva de ulike dekksymbolene betyr.  Riktig lufttrykk er også viktig, samt å fjerne unødvendig last som gjør bilen tung, sier Magnus Blommé.

Når det er kaldt ute bruker bilen ofte mer drivstoff før motoren rekker å bli varm. Det betyr også høyere utslipp av skadelige stoffer. Her har Magnus Blommé et godt tips:
– Om man installerer en motorvarmer i bilen sin, det fungerer på nesten alle biler, så kan du forvarme motoren før du kjører av gårde. Det gir lavere drivstofforbruk og reduserer i tillegg slitasje på de bevegelige delene. Om du i tillegg kobler på en kupévarmer så kan du nyte det å sette deg inn i en varm bil og slippe å skrape rutene, sier han.

10 tips – så enkelt kan du redusere dine bilkostnader

 

  1. Ikke kjør med unødvendig last. Hver kilo påvirker forbruket negativt.
  2. Ta av takboksen når du ikke bruker den, spesielt hvis du har en eldre boks med høyere luftmotstand.
  3. Kjøp et nytt takstativ. Moderne takstativ, som Thule Wingbar, har lavere luftmotstand enn de eldre med firkantrør.
  4. Ha riktig lufttrykk. For lite luft i dekkene kan øke rullemotstanden og gi høyere forbruk.
  5. Forvarm motoren med en elektrisk motorvarmer. Det gir lavere forbruk og utslipp. I tillegg reduseres slitasjen på motoren.
  6. Ta service på bilen. En velfungerende bil trekker vanligvis mindre drivstoff – og er sjelden berørt av alvorlige havarier.
  7. Planlegg kjøringen. Unngå kraftige oppbremsinger og heftige akselerasjoner.
  8. Prøv å kjør på høye gir.
  9. Motorbremse når det er mulig. I en moderne bil slås drivstoffsystemet av under motorbremsing slik at inget drivstoff forbrukes.
  10. Tenk på hastigheten. Du kan spare mye drivstoff ved å for eksempel å senke farten fra 120 til 110 km / t.