Et magasin fra Mekonomen

Advarsel: Så raskt kan du blir lurt ved bilsalg

Flere lar seg lure av bedragere. Og mange av svindlene relateres til salg av bruktbiler. Her er 15 tips for å unngå å bli lurt.

Forbrytelsene er ofte knyttet til salg av brukte biler. Det som pekes ut av Motormannen er useriøse bilformidlere som lurer privatpersoner som ønsker hjelp til å selge bilen sin.
–    Noen av de som lurer kunder er de som ringer på nettannonser. De ser lovlige ut på fasaden, men driver systematisk kriminell virksomhet.
Du kan beskytte deg mot slik type av kriminalitet. I listen under har Motormannen listet opp 15 tips for å unngå å blir lurt.

FAKTA/Motormannens tips for å unngå å bli lurt

Sjekk hvem spekulanten er før dere møtes.

Ikke avtal å møtes på en øde plass.

Bli alltid med når bilen skal prøvekjøres.

Sjekk med forsikringsselskap ditt hva som gjelder under en prøvekjøring. Din tyveriforsikring dekker kanskje ikke tap eller skader om du frivillig har overlevert nøklene.

Skriv en kjøpsavtale, der alt som dere blir enige om skal tas med. Vær ekstra nøye med kjente feil og hvilket utstyr som følger med.

Å endre eieropplysningene er ikke det samme som å ha ført over eierskapet. Har eierbytte virkelig gått gjennom?

Er kjøperen den han eller hun påstår? Be om å se legitimasjon. Om personopplysningene ikke stemmer så vil du fortsatt stå som eier av en bil du ikke lenger har. Det betyr blant annet at du er ansvarlig for å betale for f.eks. parkeringsbøter.

Fyll gjerne ut elektronisk salgsmelding via Statens vegvesen sine nettsider. I løsningen starter selgeren utfyllingen av salgsmeldingen, som så sendes over til kjøperen.

Ikke aksepter betaling med sjekk. Det er ingen garanti for at banken din godkjenner sjekken.

Selv om kjøperen viser på sin datamaskin/telefon at pengene er overført så er det ikke sikkert at pengene er der. Vent til du ser at pengene er på din konto.

Transaksjoner mellom banker kan ta et par dager, og fordi noen banker tillater at man stopper en overføring etter at den er sendt, så kan du blir lurt.

Gjør opp handelen hos ditt bankkontor. Da får du en bankkvittering på at pengene er på din konto.

En smidig måte er å bruke en mobil betalingsløsning. Da ser du i realtid at pengene har kommet inn på din konto. Skriv at kjøpet gjelder en bil og angi bilens regnr i meldingsfeltet.

Gi ikke fra deg bilnøklene før du er helt sikker på at du har fått betaling.

Du kan selge bilen gjennom en bilforhandler. Men det finnes en rekke useriøse mellommenn og du må derfor være forsiktig. Sjekk agentens bakgrunn og referanser.

Kilde: Motormannen