Et magasin fra Mekonomen

Tenk på hunden, bilen kan bli farlig varm i solen

Nesten alle vet at det kan bli veldig varmt i en parkert bil på sommeren.
Likevel forlates hunder i varmen, og hvert år omkommer dyr av heteslag.
– Hunder kan ikke regulere varme og væskebalanse på samme måte som mennesker, skriver Kennelklubben på sin hjemmeside.

Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, derfor blir de lett overopphetet om de utsettes for høye temperaturer. Om hunden blir sittende igjen i en parkert bil på sommeren er det stor risiko for at hunden skades, eller til om med omkommer.
Likevel er synet av pesende hunder i varme biler ikke uvanlig. Det finnes fortsatt mennesker som forlater sine dyr når de skal handle i butikken, utføre et ærend eller ta seg en matbit på en café.

 

Livsfarlige temperaturer

Den svenske kennelklubben har gjennomført en undersøkelse for å finne ut av hvor varmt det blir og lot en bil stå på en solrik parkeringsplass. Resultatet var skremmende: Termometeret steg raskt til over 50 grader og etter et par timer passerte den 60-graderstreken, en temperatur som er livsfarlig for en hund.
– Temperaturen stiger raskt inne i en bil selv om det ikke er varmt ute. Hunder kan ikke regulere varme og væskebalanse på samme måte som oss mennesker. I en varm bil blir hunden din stresset og kan i verste fall omkomme av varmesjokk, skriver Kennelklubben på sine hjemmesider og oppfordrer alle til å hjelpe til med å spre budskapet om farene med varme biler.

 

Kennelklubbens liste:

Kennelklubben har satt sammen en sjekkliste for hvordan hunden din skal ha det bra på varme sommerdager. Les og følg den!

  • Ved lange bilreiser, kjør tidlig på morgningen, ettermiddagen eller kvelden, når solen ikke står høyt.
  • Sørg for at hunden har tilgang til kaldt, ferskt vann.
  • Ta ofte pauser og luft hunden, gjerne ved en sjø slik at hunden kan avkjøle seg.
  • Om du må gå fra hunden i bilen en kort stund, husk at solen forflytter seg raskt. Bilen som akkurat sto i skyggen kan plutselig stå midt i solen.
  • Om du har en kombi – montèr lastegitter eller et bur slik at du kan åpne bakluken og gi hunden frisk luft når du stopper.
  • Pakk ikke bilen så full at lufttilførselen strupes bak til hunden.
  • Bind aldri hunden i bilens støtfangere, hengerfeste eller lignende, om du plutselig må flytte bilen eller dra av gårde kan det ende veldig ulykkelig!