Et magasin fra Mekonomen

Annenhver forelder fortsetter å kjøre selv om de er trøtte

20 prosent av alle ulykker er forårsaket av trøtte førere.
Tross dette oppgir likevel nesten halvparten av alle småbarnsforeldre som kjører bil at de dropper å ta pauser.
Det viser en undersøkelse fra Trygg-Hansa og Novus.

Om sommeren er det mange familier som begir seg ut på veiene. Reisene er ofte lange og flere risikomomenter kan oppstå. Et av dem: tretthet. Statistikken viser at så mange som 20 prosent av alle ulykker er forårsaket av tretthet og bedømmes derfor å være den største faktoren til at trafikkulykker oppstår.

 

Forsikringsselskapet Trygg-Hansa har gitt Novus i oppdrag å spørre barnefamilier om hvordan det er å reise med barn i bilen. Og et av resultatene er skremmende: nesten halvparten, 45 prosent, av alle småbarnsforeldre fortsetter å kjøre selv om de er trøtte og slitne.

 

– Hvis barna har sovnet i bilen er det mange foreldre som heller velger å fortsette å kjøre enn å ta en pause og risikere at barna våkner. Å ha et trøtt og grinete barn i bil kan selvfølgelig være distraherende, men for hele familiens sikkerhet, er det mye bedre å ta en pause eller bytte fører om man føler seg trøtt, sier Alexandra Gahnström, forsikringsekspert hos Trygg-Hansa.

 

Distraheres av barna
Undersøkelsen viser også at annenhver forelder, 53 prosent, ofte opplever å bli distrahert av barna i bilen. Når det gjelder mindre barn mellom 0 og 5 år, føler nesten 60 prosent seg distrahert når de kjører. Hver tredje sjåfør har også vært bekymret for å være involvert i en ulykke fordi de er distrahert av barna i bilen.

 

– Å dra på lengre kjøreturer med barn kan være både herlig og spennende, men også stressende hvis du føler deg distrahert av barna. Å planlegge turen sammen med barna og ha noen billeker på lur for å underholde de kan gjøre det enklere for sjåføren, sier Alexandra Gahnström.

Tips for glade og trygge barn i bilen

  • Barn bør sitte i en babystol opp til ca. 9 måneder.
  • Barn skal sitte i en bakovervendt bilstol til minst 4 års alder
  • Monter et babyspeil slik at du har øyekontakt med barnet som sitter i bakovervendt stol.
  • Ikke ha løse gjenstander i bilen – sørg også for barnesikret vindu og dørhåndtak.
  • Gjør turen til noe morsomt og spennende. Legg inn pauser som barna kan glede seg til.
  • Legg til rette for litt underholdning for barna i bilen.
  • Ta jevnlige pauser. Du kan fort duppe bak rattet når du kjører uten å merke at du er trøtt og sliten. Et varseltegn er om du begynner å gjespe og strekke på deg, fryse, føle deg tørr i munnen eller får et sløret blikk.

 

Kilde: Trygg-Hansa