Et magasin fra Mekonomen

Alt du trenger å vite om automatvask

De fleste har en eller annen gang vasket bilen i en automatvask. Men hvor bra er det egentlig for bilen og miljøet?
- Det er både ulemper og fordeler med å vaske bilen i en vaskeautomat, sier Andreas Högberg i Mekonomen.

Er bilen skitten igjen og det er på tide å vaske den? Du vegrer deg kanskje med å starte på vaskejobben eller du har rett og slett ikke tid til å vaske bilen selv og velger en automatvask? Andreas Högberg, distriktssjef hos Mekonomen i Södermanland, forteller alt du trenger å vite om vaskeautomater.

 

Hvor bra er det egentlig å vaske bilen i vaskeautomat? Hvilke fordeler og ulemper er det?

– Det sliter mer på bilen om det er børster for da kan du lettere få riper i lakken. Det er en maskin som vasker og da er det jo alltid en risiko. Men det er også miljøfordeler, sier Andreas Högberg, og fortsetter:

– Et renseanlegg håndterer vaskevannet før det slippes ut i naturen, til forskjell fra når du vasker bilen hjemme på gårdsplassen.

 

Fins det ulike varianter av vaskeautomater?

– Ja, man kan kjøre bilen i en automatvask med eller uten børster. Har man børster blir det sikkert renere, men det er da en risiko for at det lettere blir riper i lakken, og uten børster blir det ikke like rent, men det er mer skånsomt mot lakken. Det finnes fordeler og ulemper med begge alternativene.

 

Trenger man avfetting hver gang man bruker vaskeautomat?

–    Nei, det trenger du ikke. I alle fall ikke under sommerhalvåret. Avfetting brukes for å ta bort tjære og salt, noe vi ikke har så mye av på sommeren. Om man derimot kjører ved et vegbyggingsområde og får asfalt på bilen så kan man trenge avfetting på sommeren. Men det er primært under vinterhalvåret man trenger å bruke avfetting.

andreas_hogberg

Andreas Högberg
Alder: 36 år.
Bor: I Flen.
Ansatt: Distriktssjef Mekonomen Södermanland.

4 tips: Slik får du renere bil i automatvasken

 

  • Velg riktig program. Velg et program med underspyling om bilen er veldig møkkete. Ellers så bør du ta ekstraprogrammene med en liten klype salt, for eksempel gir ikke voksen langsiktig beskyttelse.
  • Mer kjemikaler. Det er nødvendig å tilføre ekstra kjemikaler for at bilen skal blir skikkelig ren. I løpet av sommeren er felgrens og insektfjerner kjekt å bruke. På vinteren er det lurt å bruke avfetting. Et tips er å kjøpe avfetting på flaske også sprayer du på et par minutter før du kjører inn i vaskeautomaten.
  • Parker riktig. For at vasken skal gi best effekt gjelder det å parkere midt i vaskeautomaten. Om du under vasken sitter i bilen kan du slå på vindusviskerne under skylling, men ikke når børstevalsen passerer.
  • Tørk skikkelig. Tørkeprogrammet er ikke alltid det beste i automatvasker. Tørk derfor gjerne over bilrutene og sidespeilene med .f.eks en microfiberklut, men la resten av bilen være da det kan ligge igjen skitt. Om du har vasket bilen i en børsteløs vaskeautomat trenger du ikke å tørke over i det helt tatt.

 

Kilde: Motormännen.